Swiatzdrowia24.pl

Zdrowie i medycyna

3 przepisy z łososiem w „roli głównej”, które pokochasz!

łosoś

Łosoś w kuchni cieszy się dużą popularnością – jest nie tylko niezwykle zdrowy ze względu na dużą zawartość między innymi witamin i kwasów Omega -3, ale również stanowi doskonałą bazę do przygotowania różnorodnych posiłków, niezależnie od tego, czy będzie to obiad, kolacja, czy też szybka przekąska w środku dnia. Oto 3 propozycje dań z łososiem w roli głównej, które z pewnością podbiją serca miłośników ryb (i nie tylko!).

Pieczony łosoś Teriyaki

Pieczony łosoś Teriyaki to propozycja idealna, zwłaszcza dla fanów kuchni orientalnej. Do przygotowania dania potrzebna będzie przede wszystkim wysokiej jakości ryba, jak na przykład łosoś MOWI, chiński makaron jajeczny, groszek cukrowy, papryka, dynia piżmowa oraz cebula. Ponadto, przyda się również olej sezamowy, sos sojowy, a także limonka i świeża kolendra. Posmarowanego sosem Teriyaki łososia należy umieścić w naczyniu żaroodpornym, a następnie wstawić na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

W międzyczasie zająć się można warzywami – pokrojone w duże kawałki powinny być smażone na odrobinie oleju przez 2-3 minuty. Następnie, należy dodać do nich makaron ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu, a także olej sezamowy i sos sojowy. Ostatnim krokiem jest wyłożenie upieczonego łososia na mieszance warzyw i makaronu oraz udekorowanie dania. Szczegółowe wskazówki dotyczące potrawy znaleźć można pod adresem: https://mowisalmon.pl/przepisy/pieczony-losos-teriyaki/

Tagliatelle z wędzonym łososiem

Makaron z łososiem to pyszne i sycące danie, do którego przygotowania nie potrzeba dużych umiejętności kulinarnych. Warto zacząć od ugotowania makaronu Tagliatelle zgodnie z przepisem na opakowaniu, a w międzyczasie podgrzać na patelni oliwę z oliwek. Następnie, należy podsmażyć na niej posiekane chilli i czosnek, po czym dodać do nich pokrojone oliwki i pomidorki koktajlowe. Kiedy składniki zmiękną, całość powinno się doprawić sokiem z cytryny, a także solą i pieprzem. Odcedzony makaron należy przełożyć do tak przygotowanego sosu i wymieszać. Pozostaje już tylko dodanie kluczowego składnika – podzielonego na kawałki wędzonego łososia oraz parmezanu i danie jest gotowe.

Naleśniki z warzywami i wędzonym łososiem

Ta niestandardowa wersja naleśników jest zarówno smaczna, jak i zdrowa. Przygotowanie rozpoczyna się od starcia obranych ziemniaków, selera i marchwi na tarce z dużym oczkami. Posolone warzywa należy odstawić w durszlaku na około 10 minut, po czym dodać je do masy powstałej z wymieszania mąki z jajami. Placki powinno się smażyć na rozgrzanym maśle przez około 5 minut z każdej strony, a następnie zaserwować z wędzoną rybą, kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. W tym momencie można już rozkoszować się pysznym daniem jakim są naleśniki z łososiem i warzywami.