Swiatzdrowia24.pl

Zdrowie i medycyna

Masła orzechowe – zastosowanie i korzyści w codziennej diecie

masło orzechowe

Masło orzechowe to produkt spożywczy do smarowania wytwarzany ze zmielonych orzeszków ziemnych (orzechów arachidowych), które mogą być prażone lub suszone. Występuje w dwóch formach – crunchy (chrupiące) i smooth (gładkie). Masło orzechowe wywodzi się z kontynentu amerykańskiego, a jego początki datuje się na końcówkę XIX wieku. Początkowo używano go jako substytut białka dla ludzi, których zęby były tak chore, że nie byli w stanie przeżuwać mięsa. Dziś masło orzechowe jest spożywane w wielu częściach świata. Wbrew pozorom orzechy arachidowe są niezwykle bogate w składniki odżywcze i zawierają duże ilości witamin i minerałów, oraz białka.

Jaka jest wartość energetyczna masła orzechowego?

Dwie łyżki stołowe (ok. 32 g) masła orzechowego zawierają 190 kcal. Taka porcja dostarcza również 16 g tłuszczów, 8 g węglowodanów w tym 3 g cukru. Masło z orzechów bogate jest również w białko. Taka porcja dostarczy 7 g tego makroskładnika. To szczególnie ważne dla osób ćwiczących siłowo. Co więcej, spożywanie większej ilości białek pochodzenia roślinnego wydaje się być sprzymierzeńcem w walce z cukrzycą typu 2.

Kiedy najlepiej zjeść coś z masłem?

Jedzenie masła orzechowego rano jest zawsze lepszym rozwiązaniem, ponieważ spożywanie masła orzechowego o tej porze dnia może zwiększyć Twój poziom energii. Masło orzechowe jest bogate w białko, a ono może pomóc Twoim mięśniom szybciej odzyskać siły po intensywnej sesji treningowej. Jedzenie masła orzechowego w nocy nigdy nie jest dobrym rozwiązaniem z powodu spoczynkowego tempa metabolizmu. Jeśli więc spożywasz wysokokaloryczne jedzenie, takie jak masło orzechowe tuż przed pójściem spać, więcej z tych kalorii zostanie przekształcone w przechowywany tłuszcz, ponieważ Twoje ciało ich nie potrzebuje.

Korzyści ze spożywania tego produktu

Masło orzechowe jest zdrowe! – orzeszki ziemne nie są tuczące – to tylko mit. Tak, orzeszki ziemne zawierają tłuszcz, ale jest to ten dobry rodzaj jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, co sprawia, że masło orzechowe jest całkiem pożywne, oraz może obniżać poziom cholesterolu. Masło orzechowe dostarcza wszystkie makroskładniki. Jest świetnym źródłem witaminy E, witamin z grupy B, folianu, magnezu, miedzi i manganu. Zawiera również żelazo, potas, cynk i selen.

Masło z orzechów zawiera dobre kwasy tłuszczowe – około 75% kalorii w maśle orzechowym pochodzi z tłuszczu. Jeśli wybierzesz markę, która zawiera orzeszki arachidowe w jak największych ilościach i żadnych innych dodanych źródeł tłuszczu tj. oleju palmowego i żadnego uwodornionego oleju będzie to opcja, która wpłynie pozytywnie na Twoje zdrowie.

Kontrola nad wolnymi rodnikami – w maśle orzechowym znajduje się przeciwutleniacz o nazwie resweratrol, który zwalcza wolne rodniki mogące powodować choroby serca i nowotwory.

Obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę – wykazano, że orzeszki ziemne i masło orzechowe pozytywnie wpływają na kontrolę poziomu cukru we krwi i pomagają zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Jedzenie około 2 łyżek masła orzechowego co najmniej 5 dni w tygodniu może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy o prawie 30%, zwłaszcza cukrzycy typu 2.

Chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi – orzeszki ziemne są jednym z pokarmów o najwyższej zawartości niacyny, a ludzie, którzy jedzą pokarmy bogate w niacynę, tj. witaminę B3, są mniej narażeni na rozwój choroby Alzheimera lub innych zaburzeń pamięci. Niacyna zawarta w maśle orzechowym pomaga w odbudowie uszkodzeń komórek mózgu, co zapewnia ochronę przed tą chorobą.

Wzmacnia kości – żelazo i wapń znajdujące się w maśle orzechowym, są ważne dla transportu tlenu we krwi oraz utrzymania zdrowych i mocnych kości.