× Portal pełni rolę zaplecza SEO i treści na nim są treściami sponsorowanymi. Informacje znajdujące się na portalu nie są poradami medycznymi. Aby zasięgnąć porady medycznej, należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.

Swiatzdrowia24.pl

Zdrowie i medycyna

Olej rzepakowy w kuchni – smaczny i polski

olej rzepakowy

Smażone potrawy oraz sałatki warzywne często goszczą na polskich stołach, a jednym z ich najważniejszych składników jest właśnie olej. Jego wybór jest niezwykle ważny, bowiem zawiera on w sobie nie tylko tłuszcze, ale też kwasy omega-3 i omega-6, a także witaminy oraz inne cenne składniki odżywcze, które powinniśmy spożywać, aby zapewnić sobie właściwe funkcjonowanie organizmu. Choć naukowcy i dietetycy już od dawna wskazują na prozdrowotne właściwości oleju rzepakowego, Polacy wciąż chętniej sięgają po inne rodzaje tłuszczów roślinnych. Jakie są zalety oleju rzepakowego i czy faktycznie powinien on na stałe zadomowić się w polskiej kuchni?

Unikalne właściwości odżywcze oleju rzepakowego

XXI wiek to czas kuchennej rewolucji w polskim społeczeństwie, o czym świadczy gwałtowny wzrost świadomości na temat zbilansowanej diety oraz składników odżywczych zawartych w pożywieniu. To właśnie te ostatnie sprawiają, że olej rzepakowy rekomendują dietetycy i specjaliści od żywienia. Produkt ten jest nie tylko bogaty w cenne kwasy omega-3 oraz omega-6, których niedobór prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych, ale też znacząco ułatwia przyswajanie witamin B, C, D oraz tych z grupy K. Ponadto naukowcy udowodnili, że spożycie niewielkiej ilości oleju rzepakowego poprawia odporność, pozytywnie wpływa na trawienie ciężkostrawnych posiłków, a także ułatwia organizmowi zbilansowanie ilości cukru we krwi. Co istotne, olej rzepakowy korzystnie wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. W składzie produktu znajdują się tzw. fitosterole, których regularne spożycie zmniejsza wchłanianie nadmiaru cholesterolu do organizmu, co jest ważnym elementem zdrowiej i zbilansowanej diety.

Czy korzystanie z oleju rzepakowego jest korzystne dla środowiska?

O prozdrowotnych właściwościach oleju rzepakowego napisaliśmy już dużo, ale warto też zwrócić uwagę na aspekt ekologiczny. Rzepak jako roślina nie wymaga dużej ilości pracy oraz stosowania pestycydów przy jego uprawie, dzięki czemu jego uprawa nie obciąża nadmiernie środowiska. Co więcej, jest on najbardziej ekologiczną spośród roślin oleistych uprawianych w Unii Europejskiej! Dlatego kupując certyfikowany olej rzepakowy z europejskich pól można mieć pewność, że nie jest to działanie na niekorzyść środowiska naturalnego.

Olej rzepakowy – oliwa północy

Na koniec chcielibyśmy cofnąć się w daleką przeszłość. Wśród polskich rolników istnieje długa tradycja produkcji oleju rzepakowego. Był on powszechnie dostępny w nowożytności, przez co zyskał miano „oliwy północy”. Choć wraz z nastaniem III RP i otworzeniem rynku na produkty importowane z zagranicy popularność oleju rzepakowego nieco spadła. Jednak do dnia dzisiejszego spora część Polaków wciąż wybiera go do przygotowywania potraw. O dużym znaczeniu tego produktu świadczy prowadzona przez Unię Europejską kampania edukacyjna „Olej rzepakowy skarbem Europy”, dzięki której konsumenci mogą uzyskać wartościową wiedzę na temat właściwości prozdrowotnych olejów rzepakowych. Na stronie internetowej kampanii można znaleźć zarówno wypowiedzi ekspertów, jak i praktyczne informacje w jaki sposób wykorzystywać oleje rzepakowe, aby w pełni skorzystać z ich dobroczynnego działania. Można również znaleźć ciekawostki czy gotowe przepisy kulinarne, w których zastosowanie znajduje tenże cenny olej rzepakowy. Zachęcamy do zgłębienia wiedzy na temat oleju rzepakowego, co z pewnością zaowocuje w prowadzeniu zdrowej i zbilansowanej diety dla całej rodziny. A jak wiadomo nie ma niż cenniejszego jak zdrowie!